Pentru mulți dintre conducătorii auto, călătoriile lungi cu mașina sunt o activitate plăcută, mai ales dacă este vorba de o plimbare prin mai multe orașe sau de o vacanță în familie. Totuși, aceste activități pot deveni rapid o sursă de stres dacă vehiculul nu este pregătit corespunzător pentru drum. Ca mecanic auto, ai un rol esențial în a le oferi clienților tăi siguranța și liniștea de care au nevoie pentru a se bucura pe deplin de drum. Iată cum le poți veni în ajutor cu servicii de calitate, care să le asigure o experiență plăcută și lipsită de griji!
1. Verifică anvelopele și sistemul de frânare
Una dintre primele verificări pe care ar trebui să le efectuezi pentru a pregăti mașina clientului de un drum lung este starea anvelopelor și a sistemului de frânare. Analizează uzura benzii de rulare și asigură-te că adâncimea este în conformitate cu legislația europeană, adică minim 1.6 mm (de preferat, minim 3 mm). În cazul anvelopelor de iarnă, este recomandat ca adâncimea minimă să fie de cel puțin 4 mm.
Dacă observi semne de uzură neuniformă, folosește o mașină pentru echilibrarea anvelopelor pentru o verificare și o ajustare suplimentară, iar dacă sunt prezente umflături sau tăieturi, recomandă-i clientului înlocuirea cauciucurilor. De asemenea, verifică dacă anvelopele sunt potrivite pentru sezon și măsoară presiunea din pneuri. Apoi, inspectează vizual plăcuțele și discurile de frână pentru semne uzură excesivă, aspect ce poate reduce eficiența frânării. Pentru o confirmare finală, efectuează un test de frânare în condiții de siguranță.
2. Asigură-te că nivelurile lichidelor sunt în parametri optimi
Pentru o bună funcționare a mașinii la drum lung, uleiul, lichidul de frână și antigelul trebuie să aibă niveluri adecvate. Verifică joja de ulei, iar dacă observi că nivelul lichidului este scăzut, completează cu formula recomandată de către producătorul auto. Nu uita să verifici și culoarea uleiului - dacă aceasta este foarte închisă, poate fi nevoie de un schimb de ulei.
Verifică și nivelul lichidului de frână în rezervorul dedicat. O cantitate scăzută poate indica o scurgere în sistem, problemă care necesită o investigație amănunțită imediată. Fii atent și la nivelul antigelului și folosește un tester specializat pentru a verifica dacă acesta are concentrația potrivită.
Apoi, asigură-te că rezervorul cu lichid de parbriz este plin, pentru ca șoferul să se bucure de o vizibilitate optimă la drum, mai ales în condiții meteorologice nefavorabile. Recomandă-i clientului să păstreze mereu o rezervă de lichid de parbriz în mașină și să completeze periodic rezervorul.
3. Analizează starea bateriei
O baterie defectă poate strica rapid planurile, cauzând întârzieri semnificative sau chiar imposibilitatea de a porni mașina. Pentru a evita astfel de situații neplăcute, verifică atent starea bateriei. O baterie încărcată complet va avea o tensiune în jur de 12,6 volți. Dacă valoarea măsurată este sub 12,4 volți, bateria poate fi descărcată sau uzată. Pentru a determina mai bine starea acesteia, folosește un tester pentru acumulatori auto care analizează capacitatea de pornire la rece. Acest test indică dificultăți la pornirea mașinii, mai ales în condiții meteorologice mai puțin prielnice. Dacă bateria este uzată semnificativ sau se apropie de termenul limită de valabilitate, recomandă-i clientului înlocuirea acesteia.
4. Verifică sistemul de iluminare și semnalizare
Toate luminile vehiculului, inclusiv luminile de mers, stopurile, luminile de semnalizare și de avarie, trebuie să funcționeze corespunzător pentru a asigura siguranța în timpul mersului. Orice defecțiune la acest nivel îl poate pune în pericol atât pe șofer, cât și pe pasageri și pe ceilalți participanți la trafic. Pentru a evita accidentele, începe cu o verificare fizică a farurilor și becurilor. Vezi dacă există becuri arse sau faruri zgâriate, crăpate sau murdare, care ar putea reduce semnificativ vizibilitatea.
Apoi, verifică funcționarea farurilor de întâlnire și de drum și, dacă este nevoie, ajustează-le poziția pentru a evita orbirea șoferilor care circulă din sens opus. Verifică și stopurile, indicatoarele de direcție stânga-dreapta și luminile de avarie. Dacă este nevoie, înlocuiește becurile arse.
5. Asigură-te că toate centurile de siguranță și airbag-urile sunt funcționale
Utilizarea centurilor de siguranță poate reduce semnificativ riscul de vătămare gravă în cazul unui accident, așadar examinează cu atenție fiecare centură de siguranță din mașină pentru semne de uzură sau deteriorare. Vezi dacă centurile se prind și se desprind corespunzător și dacă sistemul de blocare funcționează corect.
Airbag-urile sunt, de asemenea, esențiale pentru siguranța pasagerilor în cazul unui accident. Verifică dacă lumina de avertizare a airbag-urilor se aprinde atunci când pornești motorul și dacă se stinge după câteva secunde. Dacă lumina rămâne aprinsă, însemnă că sistemul nu funcționează corect și este nevoie de verificări suplimentare.
6. Efectuează o diagnoză computerizată
Diagnoza computerizată a devenit un instrument extrem de util pentru identificarea rapidă și precisă a problemelor auto. Cu ajutorul unui tester performant, conectat la computerul de bord al mașinii, poți obține o imagine detaliată asupra stării generale a vehiculului.
Așadar, conectează echipamentul de diagnoză auto pe care îl ai la dispoziție și verifică orice erori stocate în memoria calculatorului de bord care ar putea indica probleme la diverse componente ale mașinii. Cu ajutorul unui tester de calitate, poți analiza și anumiți parametri ai motorului, ai transmisiei sau ai sistemului de frânare în timp real. Dacă observi martori de bord aprinși sau erori importante în cadrul diagnozei, transmite-i clientului pentru a putea stabili împreună care sunt următorii pași pentru remedierea problemelor.
7. Verifică kitul de siguranță auto
Potrivit legislației în vigoare, fiecare autovehicul trebuie să fie echipat cu două triunghiuri reflectorizante, un stingător de incendiu, o vestă reflectorizantă și o trusă de prim ajutor. Verifică dacă toate aceste elemente sunt prezente în mașină și dacă pot fi accesate ușor în caz de nevoie. Anumite elemente din kit, precum stingătorul de incendiu sau trusa de prim ajutor, au o dată de expirare. În cazul în care acestea nu se mai află în termenul de valabilitate, propune-i clientului înlocuirea lor cât mai curând.
O verificare riguroasă a autovehiculului este extrem de importantă înainte de un drum lung. Ține cont de recomandările experților Select Auto și urmează toți acești pași pentru a le oferi clienților tăi experiențe de conducere cât mai plăcute. Astfel, ei vor ajunge cu bine la destinație, iar tu îți vei consolida, în același timp, reputația de mecanic de încredere!